Vad säger experterna

Vila den absolut bästa kuren mot baksmälla. När du väl har drabbats av baksmälla ska du vila eller sova i ett mörkt rum. Sedan ska du också återställa vätskebalansen så fort som möjligt. Apotekets vätskeersättning är bra, men om du dricker ramlösa räcker det, eftersom den innehåller mineraler och salter.

Kai Knudsen, överläkare och drogexpert vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

 

När jag är bakis brukar jag aldrig hårdträna. En rask promenad är tillräckligt för att få mig att vakna till. Min favoritfrukost när jag är bakis är pocherade ägg med fullkornsbröd. Det är inte för tungt, men tillräckligt för att få magen lugn. Till det apelsinjuice och en kopp te, med en tesked socker.

Matt Roberts, fitnessexpert på Times

 

Bakfylla beror på en kombination av uttorkning, lågt blodsocker och mjölksyra i musklerna. Så fort du kommer hem ska du ta värktablett med ibuprofen tillsammans med ett glas apelsinjuice. När du vaknar, ta en lätt promenad för att få bort mjölksyran – ta med en vattenflaska.

Doktor Martyn Lobley, allmänläkare och kolumnist i Times


Det finns egentligen ingen forskning som visar att sex kommer att göra att baksmällan försvinner snabbare, men det kanske kommer att göra tiden att gå snabbare.

 Joris C. Verster, Ph.D., biträdande professor vid universitetet i Utrecht i Nederländerna
Jag vill varma för Alvedon och andra huvudvärkstabletter som bot på bakfyllan. Levern tar stryk av både alkoholen och paracetamol som finns i tabletterna. Det enda som hjälper när man varit ute och slarvat är att dricka vatten i stora mängder och att försöka sova i kapp den sömn man missat när man somnat berusad.

Katarina Svinhufvud, överläkare vid beroendecentrum i Stockholm
– Mitt tips är att se på VM i fotboll. Att ta ledigt hela dagen framför en skön fotbollsmatch på tv.

Lasse Kronér, artist och programledare