Myter och sanningar om bakfylla

Vi har listat 5 vanliga folkmyter om alkohol och bakfylla. En expert har sedan fått berätta vad som faktiskt är sant och vad som är falskt.
1. Man får lättare huvudvärk av mörk än ljus alkohol. SANT!
Mörk alkohol (rött vin, whiskey, cognac och andra mörka alkoholdrycker) innehåller flera hundra olika ämnen och vid framställningen bildas biprodukter som kan ge allergiska reaktioner. Dessa biprodukter finns i mindre grad i till exempel vitt vin eller sprit. Därför ger alkohol oftare mer baksmälla än ljus alkohol.

 1. Kaffe lindrar baksmälla. SANT!
  Koffeinet har en uppiggande effekt och lindrar huvudvärk. Koffeinet får bättre effekt om du tar en värktablett som alvedon eller ipren.
 2. Varje gång du tar en nubbe dör några tusen hjärnceller. FALSKT!
  Det dör inga hjärnceller när du dricker. I stället får du en stegrande alkoholförgiftning. Däremot är det möjligt att hjärnan skadas om du regelbundet super dig kraftigt berusad.
 3. Baksmällan blir värre ju äldre man blir. FALSKT!
  Åldern påverkar kroppens återhämtningsförmåga eftersom den fysiska konditionen ofta sjunker. Bakfyllan blir med andra ord inte värre, utan du tål den mindre när du blir äldre.
 4. Ät mycket fet och saltad mat dagen efter. FALSKT!
  Det är rätt individuellt. För en del människor kan illamåendet bli värre när de äter något flottigt. Medan det kan vara tvärtom för andra. Det är bättre att äta kaloririkt mat och sådant som innehåller mycket socker.
  Lätt och flytande mat är också bra, som soppa.

 

Källa: Kai Knudsen, överläkare och drogexpert vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.