Läsk

Läsken som botar baksmällan

Vad som är bäst för att bota bakfylla är något som man funderat ett oräkneligt antal gånger. Men liksom de vises sten, tycks ett botemedel mot baksmälla endast existera i sagorna.
Nu säger däremot ett gäng kinesiska forskare på Sun Yat-Sen University i Kanton att det magiska elixiret för att bli kvitt baksmällan faktiskt existerar, och det är inget mindre än läskedrycken Sprite..

 

Så kom de fram till resultatet

Det har visat sig att de värsta symptomerna i en baksmälla inte orsakas av alkoholen i sig, utan av den kemiska processen då kroppen försöker bryta ner och göra sig av med alkoholen. Efter att ha druckit alkohol en hel kväll så går kroppen igenom en tvåstegs metabolisk process för att bryta ner etanolen (alkoholen) och biverkningarna av det är bland annat illamående, kräkningar och huvudvärk.
Det är därför som det kan kännas som att en återställare mildrar bakfyllan, när den i själva verket endast flyttar fram processen.

Sprite däremot hjälper till att skynda på kroppens arbete med att bli kvitt alkoholen. Och således förkortar den den kemiska processen som vi vanligtvis kallar för baksmälla.
Så tro det eller ej, men enligt dessa kinesiska forskare är alltså Sprite en räddning för alla bakfulla stackare där ute. Resultaten av forskningsrapporten publicerades i Royal Society of Chemistrys tidskrift Food & Function om ni är intresserade av att läsa mer.

Vår rekommendation är att ni provar nästa bakfylla. Men komplettera gärna med en fet pizza, en baconmacka, vätskeersättning och rikligt med vatten. Bara för att vara på den säkra sidan. 😉
Lämna gärna en kommentar om du tycker att det fungerar.