Baconmacka

Betongkeps efter gårdagens vilda fest? Då ska du bre dig en riktigt stor smörgås med bacon på.
Det är forskare vid Centre of Life i Newcastle som upptäckt att just bröd och bacon är bra för att kurera sig efter för mycket alkoholintag kvällen innan.

Ökning av ämnesomsättningen
Maten bryter visserligen inte ned alkoholen men den ökar ämnesomsättningen och får dig att må bättre snabbare. Bröd som innehåller mycket kolhydrater och proteinrikt bacon bryts ner till aminosyror.
– Kroppen behöver de här aminosyrorna och de gör att du mår bra. Alkoholen bryter ner signalsubstanser i nervsystemet och aminosyrorna i bacon fyller på substanserna igen. Det gör att du känner dig piggare, säger Elin Roberts, en av forskarna, till den engelska tidningen Daily Mirror.
Att dricka stora mängder alkohol tär på signalsubstanserna i hjärnan, men bacon innehåller en hög nivå av aminosyror som hjälper dem att toppa upp igen, vilket ger dig ett klarare huvud och en betydligt lättare baksmälla.

Maillard-effekten
Enligt den brittiska studien är det inte bara det kemiska innehållet i bacon som hjälper mot baksmällan, utan även den lockande lukten. Men det förutsätter ju att man faktiskt tycker om bacon.
Det är den så kallade Maillard-effekten – en kemisk reaktion som uppstår när man hettar upp aminosyror och socker – som lockar våra luktsinnen.

Vatten och sömn
I tillägg till baconmackan så kan det vara en bra idé att dricka mycket vatten på kvällen innan och se till att försöka sova ordentligt. När du har druckit får du inte samma sorts sömn som när du är nykter. Så somna gärna om efter att du har varit uppe en stund dagen efter.
Ett annat säkert tips är att dricka ett glas vatten mellan varje glas alkohol och att dricka en halvliter vatten strax innan du går och lägger dig.